maandag 20 mei 2013

Peka Peka Beach

Een kort blog dit keer, omdat over mijn onderzoek weinig te melden is en het zaterdag niet echt mooi weer was om er op uit te gaan. Maar ik wil toch een paar foto's met jullie delen, die ik zaterdag tijdens de spaarzame droge/zonnige momenten heb gemaakt.

Omdat het zaterdag zo regenachtig was en ik niet de hele dag in huis wou zitten en ik toch  voor het weekend richting Masterton ging, heb ik besloten er een auto-tourtocht van te maken. Normaal gesproken is die route dwars door de stad heen richting de universiteit, daarna de heuvels door richting State Highway 2, dwars door Eketahuna (niet veel van voorstellen) om vervolgens in Masterton aan te komen (aan de meest noordelijke kant van de stad). Dit is een route van ongeveer 1 uur en een kwartier. Dit is verreweg de enigste korte route, dus variatie is niet echt mogelijk. Of je moet 2 uur langer willen rijden, waar ik zaterdag toch maar voor gekozen heb, maar wat gelukkig niet tegenviel! Hieronder een kaartje van mijn route (de route die ik normaal rij, is daar wel mee uit te vogelen met bovenstaande beschrijving).

Route gereden op zaterdag 18-05
Vanuit Palmerston dus in zuidelijke richting vertrokken richting Levin (bij 1e witte stipje). Daar getankt (alle tankstations daar zijn bijna 15 cent goedkoper als alle andere tankstations die ik tot nu toe gezien heb; vreemd..) en verder zuidelijker gereden. Op een gegeven moment brak de zon een heel klein beetje door en zag ik een bordje met 'Beach' staan, dus ik vond het tijd voor een tussenstop om de Tasmanzee voor het eerst vanaf de grond te zien. Het bleek de Peka Peka Beach te zijn, waar de wereldberoemde keizerspinguïn 'Happy Feet' bijna twee jaar geleden strandde. Vanaf dit strand is eveneens Kapiti Island te zien. Dit is een bijzonder, onbewoond eiland. Op dit eiland, wat voor het grootste deel met bos bedekt is, zijn een heel aantal beschermde diersoorten uitgezet. Het is mogelijk om dit eiland te bezoeken (maar 50 mensen per dag toegestaan), maar dit is nogal duur, dus daar moet ik nog even over nadenken;). Ik hoor wel van veel mensen dat het zeer aan te bevelen is.
De Tasmanzee

Kapiti Island

Daarna ben ik doorgereden tot vlak boven Porirua, om vervolgens de weg richten Upper Hutt in te slaan. Het begin van deze weg langs de Porirua Harbour deed me erg veel denken aan Lago Maggiore in Italië (waar ik afgelopen jaar op vakantie ben geweest, en wat erg bekend is onder de Rijssenaren;)). Vervolgens een heel stuk door de heuvels heen (bergachtig, veel haarspeldbochten) om in de Wairarapa (één van de provincies van NZ) te komen, om vervolgens door te rijden naar Masterton. Kortom, een tocht van bijna 4 uur (incl. tussenstoppen).

De Pauatahanui arm van de Porirua Harbour
Dat was het zo ongeveer voor deze keer. Een paar kleine dingetjes nog voor de geïnteresseerden (die er me soms om vragen):

- Het voorverslag van het onderzoek (de onderzoeksopzet, incl. stukje literatuurstudie) is definitief goedgekeurd (begin vorige week) met een 7 (waarbij mijn matige Engels het cijfer een beetje naar beneden heeft gedrukt).
- De auto-affaire is bijna afgerond, ik weet ondertussen het bedrag (men voelde zich helaas niet geroepen om me een beetje gunstig gezind te zijn) en wacht op betalingsgegevens (vraag me er hierna maar niet meer naar, zodat ik het een beetje vergeet en mijn woede in de richting van de malloot (:-p) niet opnieuw opborrelt...)

Dank opnieuw voor jullie reacties en medeleven online, alsook voor de kaartjes die ik nu kan verwelkomen. Ze komen goed gespreid zodat ik om de paar dagen wel een kaart krijg (waarop mijn gastgezin een beetje jaloers is (you're really popular;))).

Een fijne 2e pinksterdag nog! Hier kennen ze die niet, waardoor ik vandaag gewoon de hele dag op de universiteit ben geweest.

maandag 13 mei 2013

Start van het onderzoek / Manawatu Gorge

In een week tijd kan er veel gebeuren, zoals in het vorige bericht het geval was, er kan echter ook weinig bijzonders gebeuren, wat de afgelopen week het geval was. Toch wil ik jullie een beetje op de hoogte blijven houden, en zodoende begin ik maar weer een nieuw bericht te schrijven, die vermoedelijk wat korter zal worden dan de voorgaande twee.

Ik was gebleven bij het vorige weekend. Zoals ik toen al zei, ben ik zaterdagmiddag richting Masterton gegaan. Daar hoorde ik dat er 's avonds in Carterton in het huis van de dominee een 'sing-along' werd gehouden voor de jeugd. Of ik daar ook heen zou willen, en zo ja of ik dan nog een aantal vanuit Masterton mee wou nemen. Ik ben zo makkelijk als wat (ahum) dus dat heb ik maar gedaan;) Nee geintje, was wel leuk om naar toe te gaan. Met een groep van zo'n 20 à 25 jongeren hebben we eerst een heel aantal psalters gezongen uit hun psalterbook. Dit psalterbook bestaat uit een aantal vertaalde psalmen/verzen uit ons bekende psalmboek, en verder uit allerlei soorten andere liederen die vooral ook gebaseerd zijn op het Bijbelboek 'Psalmen'. Na zo'n 3 kwartier zingen is het verder een gezellige avond hebben met elkaar. Op een gegeven moment nog een aantal spellen met de hele groep gedaan, waaronder 'Maffia', bij sommigen in Nederland (in ieder geval bij mij) ook wel bekend als 'Weerwolven'.

Zondag ben ik weer twee keer naar de kerk in Carterton geweest. Wel gemerkt dat mijn Engels langzamerhand vooruitgaat, wat resulteert in het kunnen volgen van het grootste deel van de diensten, de discussies (elke zondagavond na de dienst wordt er nog even met een groep van zo'n 50 man gediscussieerd/nagepraat over de diensten, inclusief de dominee voor de eventuele vragen), de gesprekken, etc.

Maandag ben ik gestart met het echte onderzoek, oftewel data opzoeken en verzamelen vanuit de 'globaal' beschikbare bronnen zoals boeken, databases en het internet. Ik heb echter vaak een probleem om op gang te komen (presteer het beste onder druk) en dat is bij dit onderzoek ook helaas het geval, waardoor je 's avonds een beetje een nutteloos gevoel hebt. Daarom ben ik woensdag maar een dag thuisgebleven om voor mezelf een aantal dingen te doen als wassen en strijken van mijn kleren (jaja..) en het bouwen van een website voor de verkiezingen van de studentengeleding van de universiteitsraad van de UT voor het jaar 2013/2014, waarvoor ik van 1 van de twee partijen lijsttrekker ben.

Goed, donderdag ben ik weer braaf bezig gegaan met het onderzoek, wat de rest van de week gelukkig een heel stuk beter is gegaan. Ik heb voor mezelf een aantal deadlines gesteld wanneer ik bepaalde gedeelten van het onderzoek klaar heb, wat helpt om de druk op te voeren. En daarnaast hoop ik dan uiteindelijk een betrekkelijk makkelijke afronding van het project te hebben, doordat ik het grootste deel al op papier heb gezet.

Het begin van de Manawatu Gorge
Zaterdag heb ik de wandelschoenen maar eens een keer aangetrokken en heb ik een klein stukje gelopen door de Manawatu Gorge. Deze gorge, een kloof tussen twee bergen, is redelijk bijzonder omdat er een rivier, de Manawatu River, dwars doorheen loopt. Door deze kloof loopt ook een state highway, die een belangrijke verbinding is tussen het oosten en het westen van het Noordereiland. Eind 2011 is deze weg voor bijna een jaar dichtgeweest omdat er een grote aardverschuiving had plaatsgevonden die alles wat het onderweg tegenkwam heeft meegenomen, dus inclusief de weg: zo'n 370.000 kuub aan stenen, modder, bomen, etc.
Bovenste stukje van de afgegleden helling
Dit was het resultaat van de aardverschuiving
(foto van http://wellington.scoop.co.nz/?p=42215)














Het heeft een hele tijd geduurd om de bergwand hier weer te stabiliseren en het weggevaagde weggedeelte te vervangen. Tijdens de wandeltocht ben ik bovenaan bij de nu open vlakte geweest, waar je de ingrijpende gevolgen van de aardverschuiving goed kon zien. Op een ander punt van de route had ik een mooi uitzicht over Palmerston North en Ashhurst.

Na de korte wandeltocht ben ik nog naar de windfarm geweest waar Palmerston om bekend is. Deze is bovenop de Tararua en Ruahine ranges, de heuvelrug waar Palmerston vlak bij ligt, en waar de Manawatu Gorge dwars doorheen loopt. Deze heuvelrug is bekend door de vele wind, waardoor men hier een windfarm van zo'n 130 windmolens heeft gebouwd.

Windfarm op de Ruahine Range

's Avonds ben ik weer richting Masterton gegaan en heb ik gegeten bij het gezin van mijn huisgenoot hier in Palmerston. Later naar mijn gastgezin, waar ik de zondag weer heb doorgebracht. Vanmorgen vroeg weer naar Massey gereden en weer geprobeerd een vordering met het onderzoek te maken. Het was trouwens heerlijk weer om richting Palmerston te rijden, een strak blauwe lucht en dus een lekker zonnetje, wat volgens de weerberichten nog wel even een aantal dagen zal blijven.

Dit was mijn week dan. Bedankt voor het medeleven en voor het lezen van dit blog (al ruim 1200 keer!!). Graag hoor ik weer van jullie via dit blog, Facebook, Whatsapp, email, post, etc., ect.
Uitzicht op de Manawatu Gorge
Heel andere natuur dan in Nederland
(palmbomen, varens, etc.)
Uitzicht over Ashhurst





















Uitzicht bovenop de Ruahine Range

zaterdag 4 mei 2013

Eerste volledige week in Nieuw-Zeeland


Het is zo langzamerhand weer tijd geworden om een nieuwe blog te schrijven, 't is immers al weer ruim een week geleden dat ik de vorige schreef, en in dat weekje kan veel gebeuren..! Ik vind het echt top dat mijn blog zo goed gelezen wordt en dat ik reacties krijg via het blog, de mail, Whatsapp of via Skype, direct of indirect. Hoe dan ook, ik waardeer dat enorm en geniet er ook echt van. Dank jullie wel!

Afgelopen week allemaal een mooie koninginnedag / kroningsdag gehad in Nederland? Mijn koninginnedag verliep helaas minder gelukkig (waarvan later meer), maar gelukkig heb ik hier wel (lokale tijd) 's avonds / 's nachts de abdicatie en inhuldiging helemaal live kunnen volgen. Ik vond het echt heel mooi en indrukwekkend om dit alles te zien. Het is wel wennen nu we na zo'n lange tijd weer een koning hebben... Maar goed, daarvoor lezen jullie mijn blog waarschijnlijk niet;) Ik neem aan dat jullie willen weten hoe het hier is.

Uitzicht achter in de tuin. En ja, ook 's nachts rijden hier (diesel)treinen
langs, maar daar wordt ik nu gelukkig niet meer telkens wakker van...

 Als ik de weersverwachtingen in Nederland zie en hoor wordt het daar langzamerhand zomer. Hier gaan we langzamerhand naar de winter toe. Nu ik dit schrijf (zaterdagmorgen rond 12.00u) is het nog wel lekker warm weer (20 - 22 °C), maar ik merkte afgelopen week wel dat we in de herfst zitten: af en toe flink winderig en soms forse regenbuien.




Weekend
In mijn vorige blog schreef ik dat ik het weekend naar Masterton toe zou gaan, wat ik ook inderdaad gedaan heb. Daar zit ik elk weekend bij een gastgezin, bestaande uit Nederlands sprekende ouders en 5 Engels sprekende kinderen (waarvan er 1 niet thuis was). Dat is wel omschakelen soms. Je begint net wat aan het Engels te wennen, maar dan hoor en praat je weer voor een deel Nederlands. Enfin, zondag ben ik twee keer naar de kerk in Carterton geweest (een kerk behorend bij de Gereformeerde Gemeenten). 's Morgens was er een leesdienst, die ik wel redelijk kon volgen. Na de dienst was er catechisatie (1x in de twee weken na de ochtenddienst), waar ik helaas erg weinig van begreep. 's Middags niet veel gedaan en 's avonds weer naar de kerk waar nu de eigen dominee preekte. Alleen toen kon ik goed merken dat ik echt nog wel last had van de jetlag, daar ik moest vechten om alleen al mijn ogen open te kunnen houden.

Maandagmorgen vroeg ben ik weer vertrokken naar Palmerston (1 uur en 10 minuten vanaf Masterton), rechtstreeks naar de Massey University. Daar heb ik voor het eerst gesproken met mijn begeleider. De afspraak van de donderdag ervoor had hij verplaatst naar de vrijdag, maar dat had ik niet doorgekregen vanwege problemen met het e-mailaccount van de Universiteit Twente. Maar gelukkig was hij er maandag dus wel. Daar hebben we eerst een poos gepraat over hoe hij mijn project nu voor zich zag en wat ik ervan heb begrepen. Uiteindelijk hebben we precies vastgesteld wat ik ga doen en kon ik verder gaan met het verbeteren en afronden van mijn onderzoeksplan waarvoor ik deze hele week had gereserveerd. Ik zal hieronder in burgerlijke termen proberen uit te leggen wat ik hier de komende tijd ga doen;)

Onderzoek
Zoals de meesten wel weten zijn veel natuurlijke bronnen erg schaars en moet daarop bezuinigd worden. Dit geldt voor energiebronnen als aardolie, steenkool, etc. maar ook voor zoetwater. Dit is erg schaars in de wereld en nogal onevenredig verdeeld (denk aan extreme droge landen en extreme natte landen). Er is door professor Arjen Hoekstra van de Universiteit Twente een concept ontwikkeld wat de Water Footprint (watervoetafdruk) heet. Dit houdt in dat er per persoon, per regio, per land, per werelddeel of wat dan ook berekend wordt hoeveel water direct en indirect verbruikt wordt. Daaruit is gebleken dat veruit het meeste waterverbruik, ruim 90%, naar de landbouw gaat. Op dit onderdeel kan dus bezuinigd worden. Dit kan gedaan worden door zoveel mogelijk gericht te gaan irrigeren (precies zoveel water geven als wat de plant nodig is).

Om dit te kunnen berekenen zijn er verschillende modellen gemaakt die aan de hand van allerlei verschillende parameters kunnen berekenen hoeveel water een plant nodig is. Dit wordt dan gedaan apart gedaan voor de verschillende regio's. Nou zijn er veel verschillende modellen, waarvan de één makkelijk toepasbaar is, maar de ander weer erg gecompliceerd is. Daarnaast is er door de jaren heen verschillende data verzameld die globaal (publiek) beschikbaar zijn. Het is ook mogelijk om lokaal de data te gaan verzamelen, maar dat kost veel tijd en geld.

Mijn begeleider in Nieuw-Zeeland, afkomstig uit India, heeft zijn PhD-study gedaan in Nederland, en daarin heeft hij een gecompliceerd model (model SWAP) gebruikt met lokaal beschikbare data (afkomstig uit een ander onderzoek) van het Sirsa district in Haryana, een regio in India. Met behulp hiervan heeft hij de Water Footprint berekend van de productie van tarwe, rijst en katoen in dit gebied in India. Hij is nu echter benieuwd of het ook mogelijk is tot dezelfde resultaten te komen met een simpeler model met globaal beschikbare gegevens. Dat is wat ik ga onderzoeken. Ik ga dus de globale beschikbare data verzamelen, die overeenkomen met het specifieke gebied in India, en gebruiken in een simpeler model (model CROPWAT) en vervolgens de nauwkeurigheid van de resultaten evalueren door ze te vergelijken met de resultaten uit de PhD-study van mijn begeleider. Vervolgens ga ik hetzelfde doen met de lokaal beschikbare data en die toepassen in hetzelfde model (CROPWAT). Waarschijnlijk zullen de laatste resultaten een stuk nauwkeuriger zijn, maar dat is waar ik achter probeer te komen in dit onderzoek. Vervolgens is het nog mogelijk om de globaal beschikbare data te gaan gebruiken in het model SWAP, maar dat ga ik niet in dit onderzoek doen.

In beeld gebracht onderzoeksplan
In de figuur hiernaast is het één en ander een  beetje in beeld gebracht ter verduidelijking (afkomstig uit mijn onderzoeksplan). Daarbij geld dus, hoe hoger het nummer van de layer, hoe ingewikkelder de berekening (door complexiteit van het model of door arbeidsintensieve verzameling van gegevens). Layer 3 is dus al gedaan, mijn onderzoek gaat vooral over layer 1 en 2a vergelijken met layer 3.

Het onderzoeksplan (waar dit dus in staat maar dan iets uitgebreider) heb ik gisteren ingeleverd bij mijn Nederlandse begeleider ter beoordeling, maar ik weet al dat dit in ieder geval een voldoende is, omdat ik al toestemming heb gekregen van hem om het onderzoek te starten. Ik ben echter wel benieuwd naar het cijfer, want dat is al 30% van mijn totale eindcijfer...

Gehuurde auto (foto genomen op zaterdag 27-4)
Auto
Afgelopen dinsdag heb ik een dag vrij genomen om op 'car hunting' te gaan, omdat ik later die dag de huurauto weer moest inleveren. Voor degenen die de nieuwe foto op Facebook nog niet gezien hebben, zie hiernaast. Helaas is de 'car hunting' niet zonder slag of stoot gegaan...

Ik vond het allereerst al behoorlijk lastig om de balans tussen de prijs en het risico op 'stilstaan langs de weg' te bepalen. Uiteindelijk besloot ik mijn budget voor een auto iets te vergroten om zodoende ook een grotere kans te hebben om de auto na ruim 3 maand weer voor een goede prijs te kunnen verkopen. Afijn, dan op autojacht. Ik had in de eerste paar dagen al rondgekeken waar een beetje goedkope auto's werden verkocht en zodoende al half bepaald waar ik de grootste kans zou maken. Na op dinsdag langs nog wat andere autodealers gereden te hebben kwam ik bij deze autodealer terecht. Uitgebreid rondgekeken naar een auto, bepaald welke het moest worden. Vervolgens een proefrit gemaakt, de auto op een andere plek even goed bekeken (ook onder de motorkap). Vervolgens teruggereden en meegedeeld dat ik wel wou overgaan tot het kopen ervan, op voorwaarde dat een paar kleine dingetjes gedaan zouden worden (spiegels iets vaster zetten en het motorblok controleren en schoonmaken). Uiteindelijk na lang dubben een bod gedaan (stuk lager dan de vraagprijs), die meteen een deal bleek te zijn, waarna ik een beetje het gevoel kreeg dat ik nog wel een stuk lager had kunnen bieden. Maar goed, ik had een auto gekocht. Ik kon hem 's middags ophalen en in de tussentijd informatie opzoeken over hoe ik zou gaan betalen (daar mijn NZ-rekening nog niet actief was).

Gehuurde auto (foto genomen op dinsdag 30-4)
Tot zover verliep de dag voorspoedig. Tot zover... Want toen ik terugliep naar mijn gehuurde auto, die geparkeerd stond langs de weg, kwam mijn humeur in Nieuw-Zeeland tot een absoluut dieptepunt: de superdeluxe (gehuurde) bolide bleek door één of andere malloot te zijn aangereden, met als gevolg een flinke schade aan de voorbumper en voorlamp. Helaas heeft meneer de malloot geen lef gehad een bericht achter te laten. En daar sta je dan... Goed, ik naar huis toe om mijn papieren op te halen om vervolgens naar de verhuurder op de airport te gaan. Gelukkig zag ik in de papieren staan: 'full insurance package', met andere woorden 'gelukkig helemaal verzekerd'. Bij de airport aangekomen mijn verhaal gedaan en een aantal papieren ingevuld. En voor de zekerheid maar even nagevraagd of ik inderdaad verzekerd was. Helaas, het bleek dat ik was verzekerd bij de boekingssite en dus niet bij de verhuurder.
De schade....
Ik zou dus de rekening moeten betalen (tot 3000 Nieuw Zeelandse Dollars (NZD)) en dit vervolgens moeten declareren bij de boekingssite. Hmm, het is een omweg, en weer wat extra werk, maar ik krijg in ieder geval geld terug. Dacht ik.... Thuis weer aangekomen heb ik het één en ander maar eens nagekeken op de boekingssite, waar bij elke auto heel leuk staat: 'full insurance package'. Maar ik versta dan toch blijkbaar iets anders onder 'full'. Het woord 'full' betekent bij de boekingssite echter dat dat exclusief de eerste 3000 NZD is. Met andere woorden, ik mag de volledige kosten betalen die het verhuurbedrijf in Nieuw Zeeland bij mij gaat declareren. Nu maar hopen dat ze niet dat volledige bedrag gaan benutten, maar daar heb ik nog geen bericht van ontvangen. 's Middags mijn nieuwe auto opgehaald en de kapotte gehuurde teruggebracht. Enfin, dat was mijn koninginnedag.

Mijn (nog hele) nieuwe bolide..


De rest van de week ben ik elke dag van ongeveer half 9 / 9 uur tot 5 uur / half 6 op de Massey University geweest voor mijn onderzoek. Veel andere verhalen heb ik dus niet te vertellen. Behalve mijn gastgezin hier in Palmerston North dan nog even. Ik mag van de gastvrouw niet te veel zeggen en zeker niet negatief;) Dus moet ik maar positief blijven (wat ik ook alleen maar kan zijn). Het zijn hele lieve, leuke, aardige mensen met heel veel humor, bestaande uit een Welshman als vader, een Indiase vrouw en twee leuke kleine kinderen (jongen van 7 en meisje van 5). Ik heb het hier prima naar mijn zin, krijg goed te eten en zorgen goed voor me (zie onder andere prikbordbericht van mijn gastvrouw op mijn Facebookpagina).
In dit gebouwtje is mijn slaapkamer (rechter raam). Foto is genomen op dezelfde plek als het uitzicht vanuit de tuin
van de eerste foto van dit blog. Spoor is op ca. 10 meter van mijn bed...
Ik ga straks naar Masterton toe naar mijn andere gastgezin om het weekend daar weer door te brengen. Maandag begint mijn echte onderzoek dus met het verzamelen van de input-data voor het model. Nogmaals dank voor jullie reacties, medeleven, etc. en ik zie uit naar de volgende reacties! Een goed weekend en tot schrijfs, horens, ziens!

Op de Tararua Range op de route (Pahiatua track) richting Masterton